W ofercie naszej piekarni, znajdą Państwo kilkanaście rodzajów chleba i bułek, wytwarzanych metodą rzemieślniczą z naturalnych składników, według starannie opracowanych receptur.
Chleb jak domowy, bo tworzony z sercem i pasją, do wypieku którego używamy mieszanki najlepszej mąki pszennej i żytniej. Dodajemy całe ziarna płatków owsianych, słonecznika, sie- mienia lnianego i sezamu, które nadają mu wspaniały, pełny smak. Dzięki bogactwu pełnych ziaren, otrzymujemy nie tylko pyszny chleb, ale też prawdziwe źródło zdrowia. Jest doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Naturalne składniki pochodzące ze zbóż i ziaren z własnych upraw to nasz sekretny przepis na idealny chleb.
Każdy region Polski ma swoją nazwę tego tradycyjnego pieczywa. Jedni nazywają ją kawiarką, inni bułką kielecką lub angielką, a na Dolnym Śląsku mówimy o niej wrocławska. Wypiekamy ją z naturalnej mąki pszennej, na świeżych drożdżach i mleku, dzięki czemu jest miękka i pachnąca. Swoim smakiem i kształtem przypomina francuskie bagietki. Najlepiej pasuje do dżemu, sera żółtego lub szynki.
Pszenny chleb, którego nazwa pochodzi od XIV-wiecznej legendy o gdańskim mnichu, którego chleb zamienił się w kamień. Dzisiaj stanowi symbol szczodrości. Wypiekany starą metodą, posypany chrupiącymi płatkami owsianymi i urozmaicony marchewką, która nadaje mu odpowiednią wilgoć, korzenny aromat i piękny kolor. Najlepiej smakuje dzielony z innymi.
Jest jednym z najlepszych w smaku i ma niesamowitą strukturę. Do jego wypieku używamy wyłącznie własnej mąki najwyższej jakości, ponieważ cenimy to co lokalne, nasze, dobre. Chleb orkiszowy jest pełen składników odżywczych, witamin i minerałów, a poza tym jest po prostu pyszny. Jego delikatny, lekko orzechowy i słodki smak sprawia, że stanowi on wspaniałą i zdrową alternatywę dla wypieków ze zwykłej pszenicy. Zawinięty w bawełnianą ściereczkę, na długo zachowuje swoją świeżość.
Jego korzenie sięgają do naszych wschodnich sąsiadów, głównie do Rosji i na Litwę, gdzie można znaleźć wiele odmian tego chleba. Często dodaje się do niego miód lub kminek, a jego bochenki są ciemne i wilgotne. Nasz chleb z kiełkami żyta ma chrupiącą, rumianą skórkę i jest posypany dużą ilością sezamu. Połączenie mąki pszennej i żytniej sprawia, że jest lekki i smakowity.
Z tego wypieku dumni jesteśmy w sposób szczególny, bowiem jego smak jest niezapomniany. Prostokątny, pszenno- -żytni bochenek z charakterystyczną białą szachownicą na ciemnym, karmelizowanym wierzchu, oprószony mąką. Jego sekret do naturalna maślanka, dzięki której miękisz jest delikatny, puszysty i zwarty zarazem, a skórka jest pachnąca i chrupiąca. Śmiało możemy przyznać, że sztukę jego pieczenia opanowaliśmy do perfekcji. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też wspaniale wygląda, dlatego może być prawdziwą ozdobą każdego… nie tylko mazurskiego stołu.
Przywodzi na myśl wspomnienie beztroskiego dzieciństwa na wsi, gdy prawdziwy, domowy chleb ze swojskim masłem i solą, popijany szklanką jeszcze ciepłego mleka prosto od krowy, był najlepszym przysmakiem. To tradycyjny pszenny chleb, wytwarzany zgodnie z przekazywanym w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie rzemiosłem piekarskim. Jego atuty to prostota i delikatny smak. Bochenek jest dobrze wyrośnięty, kromki są treściwe i puszyste, a skórka chrupiąca. Pieczywo długo pozostaje świeże i pachnące.
Ciemny, wilgotny, zwarty i niesamowicie smaczny chleb, który pieczemy wyłącznie z własnej mąki żytniej. Ciasto wyrabiamy na bazie naturalnie hodowanego, wieloskładnikowego zakwasu. Dzięki niemu uzyskujemy tak zwaną przedłużoną fermentację zakwasową, która w praktyce oznacza bardzo wysoką zawartość składników odżywczych , takich jak witaminy i minerały oraz niski indeks glikemiczny, który pozwala na uznanie go za pieczywo niezwykle przyjazne dla zdrowia. Bochenki mają piękny, ciemnobrązowy kolor, a skórka jest spękana i chrupiąca.
Od tradycyjnego chleba różni się tym, że do jego pieczenia wykorzystujemy znacznie więcej bogatych w witaminy i błonnik ziaren jak dynia, słonecznik i mak, które działają zbawiennie na układ trawienny i dobre samopoczucie. Kanciaste, pszenno-żytnie bochenki formowane w prostokątnych blaszkach, posypujemy prażonymi nasionami sezamu i siemienia lnianego, które nadają mu prawdziwie wyrazisty smak. Ciemna, twarda skórka kryje pod sobą idealnie wilgotny i zwarty miękisz, dzięki czemu kromki nie rozpadają się ani nie kruszą. To cudownie smaczna, zdrowa i lekkostrawna alternatywa dla zwykłego chleba.
Jest jednym z najlepszych chlebów zbożowych. Okrągły bochenek ze złocistą skórką przypomina swoim wyglądem Słońce i stąd jego nazwa. Jednak jego smak pochodzi z ziemi, na której rosną najlepsze, naturalne nasiona z których powstaje prawdziwa, polska mąka. Z tej mąki wypiekamy chleb, który zachwyca smakiem i zapachem własnoręcznie przygotowanego pieczywa. Mieszany, bo z połączenia różnych mąk, słoneczny, bo posypany złotym sezamem, który nadaje mu wyjątkowego charakteru.
Prawdziwe, jasne pieczywo, które smakiem przypomina dzieciństwo, wakacje u babci i chłodną spiżarnię z której wyjmowała upieczony przez siebie, pachnący chleb, zawinięty w białą ściereczkę. Nasze żytnie, cudownie wyrośnięte, kwadratowe bochenki z chrupiącą skórką, pachną i smakują jak dawniej. To dlatego, że do ich upieczenia używamy najlepszej żytniej mąki, którą wytwarzamy sami z ziaren ze- branych z własnych upraw. Cenimy proste składniki, których dostarcza nam natura.
Nazwa Magnus oznacza „wielki”, a imię to nosiło wielu średniowiecznych królów szwedzkich, zatem jest to chleb iście królewski. Jego duże, pszenne bochenki są upieczone według tradycyjnej receptury, wyrośnięte i puszyste. Skórka ma kolor prawdziwego złota i cudowny smak, co zawdzięcza sezamowej posypce. Jest godny prawdziwej uczty!
Najlepszy pszenny chleb, bo stworzony według prostego przepisu. Jego sekret polega na tym, że pieczemy go powoli i bez pośpiechu, poświęcając mu całą swoją uwagę, tak jak się to robi w ciepłej domowej kuchni, w której ciasto wyrasta najlepiej. W nagrodę otrzymujemy wspaniale pachnące bochenki, które są jak swojskie. Chrupiące kromki są najsmaczniejsze gdy są grubo pokrojone i grubo posmarowane.
Graham wypiekamy z grubo mielonej mąki z pełnych ziaren pszenicy, którą uprawiamy sami na okolicznych polach. Dzięki temu, że ziarna nie są wcześniej łuskane, zachowują wszystko to, co mają w sobie najlepsze – naturalne wartości odżywcze. Chleb graham jest lekki, ma charakterystyczny, słodkawy smak, chociaż nie zawiera cukru i gładką, kruchą skórkę. Jest pyszny i zdrowy.
Gładkie, prostokątne bochenki w kolorze miodu wzbogaciliśmy posypką z chrupiących ziaren łuskanego słonecznika. Chleb graham zdecydowanie wiedzie prym w kategorii zdrowe pieczywo. Jego miękkie kromki doskonale sprawdzają się także w roli tostów. Powstaje z największą starannością, według tradycyjnej receptury z lekkiej, jasnej mąki żytniej, którą wytwarzamy z własnego zboża uprawianego na Dolnym Śląsku.